visieZoogdieren die baren zijn even heel kwetsbaar. Ze kunnen op dat moment niet hard wegrennen als ze aangevallen worden. Vandaar ook dat bij zoogdieren een succesvolle baring nooit langer duurt dan een paar uur. Veiligheid is een eerste vereiste. Waar voel jij je veilig? Waar voel je dat er over je gewaakt wordt? Want je kunt het zelf even niet. Dus moet je iemand hebben die je kunt vertrouwen. Op wie je kunt rekenen dat hij/zij ervoor zorgt dat de veiligheid van jou en je baby in de gaten worden gehouden. In wie heb jij, naast je partner, voldoende vertrouwen?

Een verloskundige is opgeleid om te Begeleiden en te Bewaken. Van oudsher was het de taak van de verloskundige om naast de barende te zitten. De barende kende haar verloskundige en wist aan wie ze zich zou toevertrouwen. Jouw lichaam doet het werk, maar je verloskundige waakt over jou en de baby. Als barende hoef je je niet bezig te houden met je omgeving.

Zoals eerder ook al uitgelegd is: het systeem in Nederland is hier niet echt op ingericht. In de zwangerschap zie je meestal meer dan twee verloskundigen en het is maar de vraag wie er bij je komt tijdens de bevalling. Kraamzorgorganisaties nemen graag een deel van de begeleiding over tijdens de bevalling. Een kraamverzorgster komt dan bij je zitten. Dat is in principe iemand die je nog nooit hebt ontmoet en van wie je maar moet afwachten of je een klik met haar hebt. De kraamverzorgsters doen enorm hun best om je ter wille te zijn. Maar het feit dat het onbekenden zijn maakt het lastig. In het ziekenhuis begeleidt meestal de verpleegkundige.

Een doula is zeker een optie om te overwegen tijdens de bevalling. Met haar maak je uitgebreid kennis voor de bevalling. Alleen de kosten zijn vaak een probleem.  De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze kosten niet. Het is dus belangrijk dat je tijdens je zwangerschap het gesprek aangaat met de verloskundigen. Vraag wat je van hen kunt verwachten tijdens de bevalling. Blijven ze bij je of niet? Waar hangt dat van af?

Van medische hulpverleners wordt verwacht dat ze Evidence Based (op bewijs gebaseerd) werken. Dat wil zeggen dat ze doen wat volgens onderzoek de beste manier is om iemand te behandelen. Er is heel veel bewijs dat wijst op het belang van continue ondersteuning tijdens de bevalling, door één persoon. Liefst een vrouw die geen familie is. De verloskundige is de geschikte persoon hiervoor.  Vraag aan je zorgverzekeraar bij welke verloskundige bij jou in de buurt je ervan opaan kunt dat je 1 op 1 begeleiding krijgt tijdens je bevalling. Je kunt je wensen en afspraken hierover vastleggen in een Geboorteplan zodat elke hulpverlener op de hoogte is.