afvinklistHet is verstandig om een aantal zaken van te voren goed te bespreken: Wie gaat de begeleiding doen tijdens de bevalling? Je verloskundige? De kraamverzorgster? Wie luistert er hoe vaak naar de hartslag van de baby tijdens de bevalling? Wordt er standaard een CTG gemaakt wanneer je in het ziekenhuis aankomt? (Dit betekent dat je minstens 20 min op bed moet liggen.) Houdt je verloskundige een partogram bij? Hoe stelt ze de diagnose ‘de bevalling is begonnen’? Gelooft ze in latente fase? Denken alle verloskundigen in de maatschap er net zo over? Breekt ze meteen de vliezen bij het eerste inwendig onderzoek of alleen bij niet vorderende ontsluiting? Wordt er in het ziekenhuis waar je naar toe gaat ook ’s nachts een infuus aangelegd? Wat voor mogelijkheden voor pijnstilling zijn er? Hoe vaak knipt je verloskundige in en met welke reden? Heeft ze ervaring met bevallen op de kruk, op handen en knieën of in bad?

Het is van belang voor de baby dat er met afklemmen van de navelstreng wordt gewacht tot die niet meer klopt. Hier is veel bewijs voor. De baby krijgt zo nog warm, zuurstofrijk bloed binnen dat hij nodig heeft totdat zijn longen helemaal goed werken. Gewoon afwachten wordt echter lang niet overal routinematig gedaan. Hoe gebeurt het in hun praktijk en hoe in het ziekenhuis?

Krijg je meteen een prik in je been om de geboorte van de moederkoek wat sneller te laten verlopen of wacht ze daarmee? Dit zijn ingrepen in jouw lichaam waarvoor toestemming gevraagd en gegeven moet worden. Maar in de praktijk wordt het voor een heel groot deel gewoon gedaan. Dagelijks worden vliezen gebroken zonder uitleg of toestemming, alleen met een aankondiging. Dagelijks wordt aangekondigd: ‘je krijgt een klein knipje’. Dagelijks krijgen vrouwen een prik voor de moederkoek met als enige uitleg: ‘je krijgt even een prikje tegen het bloedverlies’ en zonder dat hun expliciete toestemming is gevraagd.

Misschien vind je het prima, de verloskundige en gynaecoloog zijn er voor opgeleid. Maar misschien wil je zelf zeggenschap hebben. Wanneer je weeën hebt ga je geen discussies meer aan. Dus bespreek de dingen van te voren!