klokAls de diagnose: ‘de bevalling is begonnen’  gesteld is gaat op dat moment de klok tikken. Je kunt er op rekenen dat je binnen 12 uur een baby in je armen hebt. Als de bevalling begonnen is treedt je Geboorteplan in werking. De verloskundige zal de voortgang van de bevalling in een partogram bijhouden. Dit is een grafiekje waarin het verloop van de baring wordt uitgezet in de tijd. Dit kan op papier, dit kan ook met de partogramapp.

Als je lekker in je bevalling zit en de ontsluiting gaat vlot, dan heb je effectieve weeën en dan hoeft er verder niet ingegrepen te worden. Jij en je partner vangen de weeen samen op, de verloskundige en de doula of kraamverzorgende zijn er ter ondersteuning. De verloskundige zal regelmatig naar het hartje van de baby luisteren om te kijken of die het nog naar zijn zin heeft. Wanneer je een poliklinische bevalling hebt gepland zal de verloskundige in overleg met jullie bepalen wanneer het vertrekmoment is. Zij is meestal degene die opbelt naar het ziekenhuis of geboortecentrum.

Bij een eerste bevalling is een van de meest voorkomende complicaties een Niet Vorderende Ontsluiting, NVO. Je hebt regelmatige pijnlijke weeën maar de ontsluiting gaat niet verder. De weeën zijn niet effectief. Als je een vertrouwd iemand naast je hebt, goede Begeleiding, zodat jij je kunt overgeven aan je bevalling, is de kans hierop wat minder. NVO wordt door sommigen ook wel genoemd: Niet Voldoende Ondersteuning. Onderdeel van de Bewaking is dat de voortgang van de bevalling wordt beoordeeld met een inwendig onderzoek. Sommige vrouwen hebben moeite met een inwendig onderzoek. Bespreek dit al in de zwangerschap.

De grootste kans op NVO heb je als de diagnose: ‘de bevalling is begonnen’ wordt gesteld bij minder dan 3 cm. Sommige verloskundigen en gynaecologen zullen zeggen dat je met minder dan 3 cm in de latente fase bent. Zo wordt de diagnose: ‘de bevalling is begonnen‘ vermeden. Maar latente fase bestaat niet! De bevalling is begonnen of niet. Vergelijk het met: je bent een beetje zwanger, of de doek is half steriel. Flauwe kul dus. Het is belangrijk dat je hiernaar vraagt tijdens je zwangerschap: gelooft u in latente fase? Want latente fase kan volgens de aanhangers wel 8 uur duren. Dat betekent voor jou concreet: 8 uur pijnlijke weeën terwijl er geen vordering van de ontsluiting tegenover staat. Dat is voor de meeste vrouwen ontzettend ontmoedigend en ook de partner kan zich hulpeloos voelen.

Zoals je kunt zien op het plaatje van het partogram: er loopt een schuine streep doorheen. Bij een goed begeleide en bewaakte baring zie je dat het verloop van de ontsluiting evenwijdig loopt aan de schuine streep of naar links afbuigt. Op het moment dat de lijn van jouw ontsluiting de schuine streep kruist zit je in de gevarenzone voor een langdurige, pijnlijke bevalling.