harttonenTijdens je zwangerschap word je regelmatig gecontroleerd. Naarmate je zwangerschap vordert ga je vaker op controle. Bloeddruk, gewicht, groei van de baby en hoe jij je voelt, worden allemaal in de gaten gehouden.
Dat is bewaking tijdens de zwangerschap.

De normale bevalling begint spontaan tussen 37 en 42 weken. Elke dag in die periode is goed. Er is momenteel ontzettend veel discussie over de wenselijkheid om een zwangerschap hoe dan ook te beëindigen vanaf 41 weken. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd en daar wordt hier verder niet op in gegaan.
Aan zwangeren wordt vanaf 41 weken extra bewaking aangeboden om te kijken of de baby het nog naar zijn zin heeft. Als jij je goed voelt, de baby normaal beweegt en er voldoende vruchtwater is, is er niets aan de hand. Een baby waarvan de placenta minder goed werkt zal minder gaan bewegen. Elke beweging kost zuurstof. Dus als je baby lekker beweegt heeft hij voldoende zuurstof. Als je veranderingen opmerkt in het normale bewegingspatroon van jouw baby waar je je ongerust over maakt, is dat altijd reden om contact op te nemen.

Inleiden zonder goede reden is dan ook niet aan te raden. Inleiden is een van de meest misbruikte ingrepen in de verloskunde.
Een baarmoeder die er niet aan toe is wordt geforceerd. Het duurt lang voor de weeën effectief worden. Een parasympatisch proces wordt verstoord.
Uiteindelijk bevalt een vrouw wel, maar vaak zijn het langdurige, pijnlijke bevallingen. Je kunt natuurlijk een ruggenprik krijgen. Maar dat vergroot de kans op een vacuum bevalling. Veel moeders kijken met gemengde gevoelens terug op een inleiding.

Een vrouw die goed bevallen is staat meestal goed op uit haar kraambed. Jij en de baby hebben goed aan elkaar kunnen wennen. De kans dat de borstvoeding goed op gang komt is erg groot.  Je kunt je normale taken aan.
Een moeder die na 10 dagen nog uitgeput is, slecht slaapt, last heeft van pijnlijke hechtingen en daardoor haar baby niet goed kan verzorgen, zal vaak een gevoel van mislukken hebben. Jaarlijks ontwikkelen meer dan 2000 vrouwen een posttraumatische stress stoornis na een bevalling.
Ook je gevoel van welbevinden moet bewaakt worden!