weeentimerAan het eind van je zwangerschap zul je merken dat je buik soms erg hard is. De baarmoeder is een spier.  Aan het eind is die spier helemaal uitgerekt. Die spier reageert op elke prikkel, bijvoorbeeld zware boodschappentassen uit de auto tillen,  een volle blaas, even achter je oudste aanrennen. Een spier die geprikkeld wordt trekt samen. Dat is een harde buik. Daar beval je niet van.

Tijdens een wee trekt je baarmoeder ook samen, maar op een andere manier. De spiervezels werken samen. Veel vrouwen beschrijven de weeën als een golf die door je buik trekt. Hij komt, loopt op naar een top en zakt weer weg. Tijdens een wee wordt je baby dieper in je bekken geduwd, het hoofdje drukt op de baarmoedermond waardoor die opent.

We noemen de weeën effectief wanneer de ontsluiting met een centimeter per uur of meer vordert. Dit is alleen vast te stellen met een inwendig onderzoek.

Goede weeën  zorgen voor ontsluiting. Niets is zo frustrerend als pijnlijke weeën voor niks. Je puft zoals je geleerd hebt, je man wrijft je rug, en het blijkt dat de ontsluiting niet vordert. De samenwerking tussen de spiervezels is niet goed. Dit gebeurt vooral bij vrouwen die voor de eerste keer bevallen. Wanneer de ontsluiting blijft hangen, ook als je nog geen 3-4 cm hebt, is het verstandig om tijdig te gaan Bijsturen. Want de baarmoeder is een spier en zoals alle spieren die langdurig belast worden, kan ook je baarmoederspier verzuren.  Vergelijk het met de marathon lopen, na de finish kun je geen stap meer zetten. Een verzuurde spier is nauwelijks nog tot activiteit te prikkelen. Dus als er te laat wordt bijgestuurd betekent dat trekken aan een bijna dood paard.