geboorteplan_checklistEen Geboorteplan is een weergave van jouw wensen voor de bevalling. Het is de bedoeling dat iedereen die bij jouw bevalling betrokken is, het leest. Het is fijn als je daar van te voren goed over nadenkt. Maar bedenk dat als het meer wordt dan een A4, het misschien niet wordt gelezen. In een geboorteplan leg je je wensen en ideeën vast. Bijvoorbeeld over pijnstilling tijdens de bevalling. Over wie je bij je bevalling wilt en wie niet. Of en wanneer je wilt dat er foto’s gemaakt worden en door wie.

Meestal krijg je bij ongeveer 36 weken een extra lange afspraak om de bevalling met je te bespreken. Dat is een goed moment om je Geboorteplan te bespreken. Sommige wensen (ik wil dat alles met mij overlegd wordt) zijn vanzelfsprekend. Maar sommige wensen (ik wil dat de honden bij ons op de slaapkamer zijn tijdens de bevalling) moet je echt even bespreken. Vraag jezelf af hoe reëel je wens is. Kaarslicht thuis is prima, maar in een ziekenhuis absoluut verboden wegens brandgevaar. De honden mogen ook niet mee een ziekenhuis in, maar je eigen muziek wel.

Zaken die je in een Geboorteplan kunt aangeven:  Waar wil je bevallen? Hoe hoop je te bevallen? Als het niet je eerste kindje is, wat vond je vorige keer fijn of juist niet prettig? Wat zijn je ideeën over pijnstilling? Ga je borst of fles geven? Heb je nog andere wensen die je kwijt wilt? Zie ook de Bespreekpunten. Schrijf het op, print het en neem het mee naar de 36 weken controle als de bevalling besproken wordt.