verstrijken
Verstrijkende baarmoederhals

Op een gegeven moment denk je: mijn bevalling is begonnen. Je hebt weeën, misschien zijn je vliezen gebroken, of je hebt je slijmprop verloren. Van je verloskundige of gynaecoloog heb je instructies gekregen wanneer je  moet bellen.

Tijdens je zwangerschap is je baarmoederhals ongeveer zo lang en zo hard als je pink. Zie plaatje (A) Het is heel stug bindweefsel om de baby binnen te houden. Wanneer je gaat bevallen moet de baarmoederhals eerst helemaal kort en zacht worden, dat noemen we verstrijken. (B) De verloskundige of gynaecoloog is degene die de diagnose: ‘ de bevalling is begonnen’ zal stellen. De definitie van de diagnose is:

regelmatige pijnlijke weeën, een volledig verstreken baarmoederhals en minimaal 1 cm ontsluiting.

Daar is naast observatie van de vrouw een inwendig onderzoek voor nodig. Je baarmoederhals moet helemaal verstreken zijn.(C) Verstrijken is een proces waarvan we niet weten hoe lang het duurt. Verstrijken hoort niet bij de bevalling. Sommige vrouwen merken er niets van, anderen voelen het van de eerste tot de laatste millimeter. Je kunt dan echt het idee hebben dat je bevalling al begonnen is. Wij noemen dat een valse start. Dat betekent niet dat jij je aanstelt. Maar wel dat we zullen proberen ervoor te zorgen dat je niet uitgeput bent als de bevalling wel begint. De verloskundige zal met je overleggen of het verstandig is om in dit geval misschien een pijnstiller en/of een slaapmiddel te nemen.

Het is heel belangrijk dat er een duidelijke diagnose wordt gesteld omdat het anders bijna onmogelijk wordt om op tijd te kunnen zien of iemand effectieve weeën heeft.  Laat je niet afschepen met vage termen als: ‘je bent een beetje begonnen’, of ‘dit is de latente fase’. Latente fase bestaat niet! Een bevalling is begonnen of niet. Maar als dat niet duidelijk gesteld wordt kan dat later in het proces problemen geven.