partogram 2 Het partogram is de grafiek die inzicht geeft in het verloop van de baring in de tijd. Het aantal cm ontsluiting wordt in de grafiek gezet met een kruisje en na 1 of 2 uur weer. Het eerste kruisje nadat de diagnose ‘de bevalling is begonnen’ is gesteld staat altijd op de de verticale lijn. Dat is het uur nul.  De tijd ervoor wordt niet meegerekend. Vanaf het moment dat de diagnose gesteld is kun je erop rekenen dat de bevalling niet langer dan 12 uur zal duren. De kruisjes worden met een lijntje verbonden en als het goed gaat loopt het lijntje van jouw ontsluiting evenwijdig aan de schuine streep in het midden. Vaak gaat de bevalling sneller, dan buigt de lijn naar links af.

Zo wordt dus heel duidelijk zichtbaar of de bevalling normaal verloopt. Niet overal wordt door iedereen gebruik gemaakt van dit simpele, handige hulpmiddel. Dat is jammer, maar je kunt het zelf gebruiken.

Het gebruik van het partogram is gebaseerd op dit boek, Proactive Support of Labor. Dit boek is geschreven voor professionals zoals gynaecologen en verloskundigen. Het beschrijft uitgebreid wat normaal ontsluiten en bevallen inhoudt en gaat diep in op de oorzaken van niet vorderende ontsluiting en hoe dat gecorrigeerd kan worden op een Evidence Based manier.